Haptotherapie is voor mij nabijheid, verbinding, aandacht en echt voelen in contact. Ook leerde ik mijn grenzen aangeven. Je staat echt stil bij je zelf en dat levert bewustwording en groei op. Niet zweverig maar puur.

Met de hulpvraag dat ik de balans kwijt was tussen voelen en denken kwam ik bij Iefke. Al snel bleek dat het voelen echt weg was. Door de gesprekken en vooral de aanrakingen op de bank kwam ik bij het echt voelen en leerde het omschrijven en dat het er ook gewoon mag zijn zonder oordeel.

Iefke gaf me een veilig/vertrouwd gevoel. Ze is een fijn persoon, erg betrokken en een zeer deskundige hulpverlener.

Er kwamen ook trauma’s boven en ik voelde me door haar enorm gesteund, gehoord, gezien en begrepen.

— Vrouw, 53 jaar

Iefke Fox is een hartstikke lief en leuk mens, waarmee je heel vertrouwd kunt praten over jouw probleem. Zij wijst je, door eenvoudige aanrakingen en voorbeelden van houding of opstelling, hoe je dichter bij jezelf kunt komen. Je lijf voelt zelf perfect aan wat je echt van binnen voelt, maar door Iefke leer je om naar dat innerlijke gevoel toe te gaan, het te ervaren en er iets mee te doen.

Voor mij waren de sessies bij Iefke een heel fijne 1e ervaring van wat haptonomie met en voor je kan doen. Ik kan haar praktijk van harte aanbevelen.

— Vrouw, 60 jaar

Door de Corona en 10 jaar antidepressiva snakte ik letterlijk naar adem.
Al heel veel dingen geprobeerd psychologen, psychiater en mesologie maar niks werkte of werkte optimaal.

Voor de ontelbaarste keer weer naar de dokter en deze had mij doorgestuurd naar Iefke.
En vanaf dat moment gebeurde er echt iets. Iefke heeft letterlijk mijn zin in alles weer terug gegeven.

Door haptonomie ben ik fitter, veel minder gedachtes en heb ik mijn adem weer terug.
Iefke is een vakvrouw die voor je klaar staat en echt de problemen in de kern aanpakt.

— Man, 40 jaar

OF haptonomie iets voor mij kon betekenen wist ik niet. Het enige wat ik wist is dat ik ‘iets’ nodig had waarmee ik iets kan om mijzelf beter te leren kennen. Mijn grenzen wilde ik leren kennen en op die manier kunnen verwoorden dat andere het begrijpen wat ik bedoel en/ of aangeef. Bij mij helpt het als iets wordt gedaan door bijvoorbeeld een actie en/ of opdracht die ik moet uitvoeren. Ik heb niks aan als alleen praten.

Na het eerste kennismakingsgesprek voelde het voor mij goed. Er zit iemand voor me die luistert, je uit laat praten, doorvraagt, samenvat en je laat denken. Iefke geeft mij de tijd om woorden te zoeken die passen bij een gevoel die door middel van oefeningen naar boven komen.

Haptonomie in combinatie met begeleiding van Iefke heeft voor mij gezorgd dat ik een goede start heb gemaakt om sterker in mijn schoenen te staan, mijn grenzen kan verwoorden en af kan stemmen op de ander, zodat andere mij begrijpen.

— Man, 39 jaar

Wat betekent haptonomie voor mij?

Haptonomie helpt mij heel goed met het begrijpen van mijn gedrag en plaatsen van gebeurtenissen. In heb de afgelopen jaren meerdere keren te maken gehad met stressvolle situaties, met name als gevolg van hoge werkdruk en soms ook privé.

In de sessies die ik de afgelopen jaren met Iefke heb gehad, heeft zij door het doen van met name aanrakingsoefeningen, mij geleerd wat voelen is en dat helpt mij om zaken een plaats te geven en ook om mij weerbaarder te maken. Wat ik ook ervaren heb is dat een belangrijk deel van de stress die ik soms bij mij heb verdwijnt door de oefeningen – ik ben vaak een ander mens als ik de praktijk weer uitloop. Betekent ook dat je het moet onderhouden – ik heb er baat bij regelmatig een sessie te doen.

Ik vind de benadering van Iefke heel persoonlijk, ze speelt in op de situatie en ze weet in bijna alle gevallen een goede oplossing te vinden; ze heeft een heel groot arsenaal aan oefeningen om de patiënt vooruit te helpen – geheel afhankelijk van de problematiek.

— Man, 58 jaar

Iefke heeft me geleerd hoe ik beter naar mijn gevoel kan luisteren in plaats van mijn verstand vaak de overhand te laten nemen.
Ik kan hierdoor beter ervaren wat IK wil en voor mezelf meer rust creëren, in plaats van mee te gaan in hetgeen wat van me wordt verwacht ondanks dat dit vaak helemaal niet goed voelt.

— Vrouw, 33 jaar